Lansingerland

Hallo allemaal,

Het is mei, en het tuinseizoen is in volle gang. Op Nederlandse websites wordt gesproken over een ‘meibloeigat’, terwijl men in het Verenigd Koninkrijk spreekt van ‘The June Gap’. Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover. Naar mijn idee kunnen onze tuinen, met een zorgvuldig beplantingsplan en het gebruik van eenjarige planten, ook in deze periode volop bloeien en groeien.

Onze tuin is een kleurenfeest met fris groen en levendig rood. Overal staan alliums in bloei of staan ze op het punt om uit te barsten. De seringen verspreiden al een tijdje hun betoverende geur, die mij doet denken aan mijn jeugd, toen deze geur via het raam mijn slaapkamer binnenkwam en de lente aankondigde. De kamperfoelie bloeit, de vroegbloeiende clematis toont trots zijn prachtige bloemen in de ochtendzon, en de eerste rozenknoppen ontluiken hun schoonheid en heerlijke geur. De kuikens van de meerkoeten kwetteren vrolijk rond, en de moedereend waakt kwakend over haar jongen. Jonge mezen maken hun eerste uitstapjes door de tuin en vangen hun eerste insecten. Dit zijn taferelen die jullie, als tuinliefhebbers, vast herkennen. Het is steeds weer een genot om door de tuin te wandelen, erin te werken en te genieten van al het moois dat de tuin en zijn bewoners te bieden hebben.

We kunnen sinds kort leuke foto’s van al dit moois, onze bloeiende planten, korte mededelingen, interessante lokale aanbiedingen of overtollige planten en zaden die je aan andere leden wilt schenken, delen via onze groepsapp. Nog niet aangemeld?

Stuur dan een mailtje t.a.v. Ali Geneste naar mailto:info(at)lansingerland.groei.nl met de tekst: “Ik wil graag toegevoegd worden aan de WhatsAppgroep G&B Lansingerland.” met vermelding van je 06-nummer.

Er is al een spontane pop-upbijeenkomst geweest om zaailingen uit te delen, en de aanwezige leden hebben elkaar daardoor beter leren kennen.

Het weer heeft natuurlijk invloed op hoe onze tuinen zich deze maand ontwikkelen. Het voorjaar was wisselvallig, maar één ding is zeker: er is voldoende regen gevallen. Dit betekent dat alle bomen, struiken en planten genoeg water hebben gekregen tijdens hun groeiperiode. De slakken zijn ook dol op dit weer en zijn volop aanwezig in de tuin.

Tijdens de plantenruilmiddag op 6 april hebben we tips uitgewisseld over het natuurlijk verminderen van slakken. De geraniums en het vingerhoedskruid die ik heb meegenomen, doen het uitstekend, dankzij het vakmanschap van de kwekers. De kaardenbollen die ik heb geruild, zijn tweejarig en zullen dit jaar nog niet bloeien. Ik kijk uit naar hun bloei volgend jaar en ben benieuwd of de putters in de winter van 2025/26 op bezoek komen, zoals Ruud Hogevorst mij vertelde.

De ruilmiddag gaat niet alleen over het uitwisselen van planten, maar ook over het delen van verhalen. Als je er niet bij was, raad ik je aan om de volgende keer in het najaar te komen. Zelfs als je geen planten hebt om te ruilen, is een boeiend verhaal ook de moeite waard.

In februari heb ik een Rotterzwam-workshop bijgewoond. We mengden zwammenbroed met gebruikt koffiedik en krijt, wat resulteerde in een mengsel dat in een mini-kweekzak ging. Aan de zijkant maakten we een snede die we afplakten met ademende tape. De zak werd gesloten met een stuk ijzerdraad en hangt nu voor het raam van mijn werkkamer. Na een tijdje begonnen de sporen richting de snede te groeien. In april verschenen er zwammen aan de zijkant van de zak. Het is een fascinerend proces. Maar wat heeft dit met de maand mei te maken, hoor ik jullie denken. Binnenkort gaan de zwammen naar buiten en zijn ze te bewonderen tijdens de open tuindagen.

We zijn bezig met de voorbereidingen voor de open tuindagen op 15 en 16 juni. Als je zelf niet meedoet aan de open tuindagen, bezoek dan de aangemelde tuinen. De laatste informatie over welke tuinen te bezoeken zijn, vind je op onze website lansingerland.groei.nl.

Ik wens iedereen prachtige tuinmaanden toe.

Groene groeten, Guus Tomassen, Waterrijkse tuin, Bergschenhoek