Lansingerland

Beste tuinvrienden van Groei & Bloei Lansingerland,

Een paar dagen geleden kreeg ik, net als sommigen van jullie, een mailtje van Agnes van der Veer over de Nationale tuinweek van Groei & Bloei in juni. Agnes vertelde over een typische februari-dag met veel regen en hoe verlangen wij allemaal naar het voorjaar, met een aangename temperatuur en een stralend zonnetje.

Dat duurt nog wel even, misschien tot eind maart. Maar ook al was het op 8 februari, de dag dat Agnes ons uitnodigde om mee te doen aan het open tuinenweekend, nat en somber, er valt in februari genoeg te beleven en te bewonderen in de tuin.

De sneeuwklokjes en de winterakonieten bloeien volop, de helleborissen en winterviolen geven kleur aan de tuin, de bloemen van de viburnum ruiken heerlijk op een zonnige dag, en de winterjasmijn fleurt de tuin op met zijn vele bloemen. De skimmia laat zijn dieprode bessen zien en de krokussen laten ook al hun eerste bloemen open gaan.

 

Het is een kwestie van tijd voordat de eerste narcissen gaan bloeien en de eerste winteririssen hun mooie bloemen tonen. De knoppen van de vele voorjaarsbollen steken al een stukje boven de grond uit in de borders en potten, dus dat belooft een kleurrijk schouwspel te worden de komende maanden.

Allerlei vogels zijn druk bezig in de tuin, op zoek naar insecten of zaden, of ze hangen aan de verschillende voedersilo’s. De meerkoeten maken veel lawaai, de eenden kwetteren gezellig met elkaar en de waterhoentjes scharrelen rond in de tuin.

Aan het eind van de maand ga ik weer beginnen met het zaaien van verschillende eenjarige en vaste planten. Vorig jaar deed ik dat al meteen na de jaarwisseling, maar dit jaar wil ik het wat later doen, tot begin maart. Ik moet wel eerlijk zeggen dat er al een kweekbak op de vensterbank staat met zaden van Echinacea Vintage Lime en Struikclematis….

Ik wil nog even terugkomen op het open tuinenweekend in juni, ik doe mee op zondag 16 juni. Als je zelf ook je tuin wilt openstellen in dat weekend, laat het dan weten aan Agnes. Ik heb vorig jaar erg genoten van het open tuinenweekend en ik kan het je van harte aanbevelen. Het weer was natuurlijk geweldig en de bezoekers waren enthousiast over de geuren en kleuren in de tuin. Ik verheug me al op het volgende open tuinenweekend en de leuke gesprekken met de tuinliefhebbers die langskomen.

Groet,

Guus Tomassen

Waterrijkse tuin, Bergschenhoek