Lansingerland

Open Tuinen Weekend Lansingerland en Zoetermeer 15 en 16 juni 2024

 

Onze oproep in de vorige nieuwsbrief en in de email heeft een aantal nieuwe deelnemers opgeleverd, ook in Zoetermeer. Daar zijn we erg blij mee.

Hieronder de tuinen in “fietsvolgorde”. 


Berkel en Rodenrijs

 

1. De Rozenhof, Zuidersingel 117, (beide dagen)

Tuin van ca. 1000 m2 grotendeels achter het huis. Rozenstruiken, stamrozen en klimrozen in vele soorten en kleuren komen door de hele tuin heen terug in een aantal borderbakken en perken. Alles bij elkaar een kleine 200 rozenplanten. Daarnaast de nodige zomerbloeiers en een variëteit aan andere bomen en struiken. Koffie staat klaar.

      Extra tuin aan de Zuidersingel 115a, (beide dagen)   

2. (Nieuw) J. Jongeneel, Rodenrijseweg 110, (beide dagen)

Tuin van bijna 1000 m2 met gevarieerde gemengde bloemenborders met vaste planten, eenjarigen en hagen/ heesters. Eén deel van de tuin is gazon.  Verder een moestuin, kweekkas, rozenprieel en diverse terrassen.

3. Marlies van der Valk, Zuidersingel 75G, (beide dagen)

Zelf ontworpen tuin van 750 m2 , 8 jaar oud en in terrassen opgebouwd tegen de dijk van de vaart. Er is een berceau  en er zijn  een aantal kleinere pergola's met  veel verschillende klimrozen,  een grote variëteit aan voorjaars- en zomerbollen, waaronder diverse sieruien,  heesters, grassen, bamboe, vaste planten en plukken zelf uitzaaiende eenjarigen. Ook  is er een bescheiden moestuin. heesters, grassen, bamboe, vaste planten en plukken zelf uitzaaiende eenjarigen.

4. Hortus Ilex, Rodenrijseweg 339, (beide dagen)

Beeldende kunst in de tuin van Ben Hulst. Natuurlijke liefhebberstuin met veel geurende rozen, vaste planten, heesters en bomen.

5. Frans van Dam, Freesiastraat 8, (alleen zaterdag)

Tuin met verschillende terrassen (500 m2), o.a. buxus vak, bloemperken, heggen, een fonteintje en een watersteen.

6. Van der Veer, Rodenrijseweg 231, (beide dagen)

Strakke lijnen maar weelderige borders in wit, blauw, roze en paars. Bijzondere bomen en struiken zoals een gele Magnolia, Davidia involucrata (de zakdoekjesboom die dit jaar uitbundig gebloeid heeft), Lonicera fragrantissima (geurende winterkamperfoelie), Heptacodium miconioides (Zevenzonenboom), Cornus Kousa , Stachyurus (Staartaar) enz. Als u voor 12 uur komt kunt u de Morgenster nog zien bloeien.

7. (Nieuw)  Linda en Bert H, Leeweg 14, (beide dagen)

Tuin van bijna 1000 m2 waarvan 600 m2 plantentuin, borders, keien en rotstuin, vijvertjes en grote volière. De tuin is bijna geheel aangelegd door onszelf met gebruikte materialen.

8. (Nieuw)  Parochietuin Christus Koning, Willem Huygensz, Noordeindseweg 100, (zaterdag gehele dag, zondag vanaf 13 uur )

Het is een schitterende tuin, geheel bijgehouden door vrijwilligers. In de tuin bevindt zich ook een vijver met een aantal koikarpers. Een Mariabeeld staat er en een klein kasje met wat fruitplanten. De tuin bestaat verder uit bomen, veel beplanting, zowel eenjarig als vast en een groot gedeelte gras. Het is heerlijk wandelen daar en het grenst aan het terras van het parochiehuis Willem Huygensz. De tuin is toegankelijk via de achterzijde van de kerk.

9. Jan van Scheijndel, Castor 1, (beide dagen)

Gezellige besloten tuin met volières en héél veel soorten Geraniums. De eigenaar kweekt al sinds 2008 diverse vogelsoorten. In de kweekruimte heeft hij 40 broedkooien. Er valt dus heel veel te zien.

10. (Nieuw) M. Wildenberg, Smaragd 59, (beide dagen}

Ik heb 2 groenstroken (van de gemeente in bruikleen ) van ongeveer 80 m2. Daar staan verschillende planten op. Van vlinderstruik tot wilde planten en bijenhotels. Alles is goed zichtbaar en omheen/doorheen te lopen.

11. (Nieuw) Van den Bulk, Topaas 56, (beide dagen)         We hebben een tuin van 12 bij 5 meter. Vanuit huis is het één groen aanzicht. Met een vijver in het midden, een bloemenzee links naast het terras, een heerlijk schaduw-rijke plek achter in de tuin en de nodige creaties van ons van mozaïek en houtbewerking.

12. Ruud Hogervorst, A.H. Verweijweg 26, (beide dagen)

Rijk bloeiende tuin met honderden verschillende soorten fuchsia’s. Je kijkt je ogen uit. 

 

Bergschenhoek en Bleiswijk

13. De Waterrijkse Tuin, Leeghwaterweg 30, Bergschenhoek (alleen zondag)

De tuin ligt aan twee kanten aan het water en heeft vele rijkgevulde borders met eenjarigen, vaste planten, heesters, bomen en stuiken. Er is een verscholen plaatsje met tomaten, courgette en kalebassen. Diverse terrassen met kleurrijke zomerpotten. Vanaf de steiger zie je de vissen en watervogels zwemmen. Ook kan je een fotopresentatie bekijken van de tuin in alle jaargetijden.

14. (Nieuw) Ria Breugem, Anthuriumweg 48, Bleiswijk (alleen zondag).

Grote tuin met vijver. Er staan veel aparte heesters en  vaste planten. Vergeet niet te kijken naar de echte (bonte) tulpenboom.

15. Aad en Ans van den Berg, Hoefweg 9, (alleen zaterdag)

De tuin ligt verscholen achter ons huis en het is verrassend om midden in het dorp van zoveel rust en natuur te kunnen genieten. Doordat we op een dijk wonen komt de middelgrote cottagetuin door de hoogteverschillen en de glooiing mooi tot zijn recht n en de glooiing mooi tot zijn recht. De tuin heeft rondom borders vol met vaste planten en bloemen

16. (Nieuw) T. Burger, Korenmolenweg 9, (beide dagen)

Welkom in ons eigen stukje Zuid-Frankrijk in Bleiswijk!

De namen van de meeste planten weet ik niet maar ik weet wel de geschiedenis ervan . Alles wat bloeit, houden we van.  Gekregen, gekocht of zelf gestekt. De tuin is erg groen met een grote natuurvijver. Rotstuin met uitzicht op de sloot. Met her en der een zitplek lijkt het ons een cadeautje dit jaar jullie te mogen verwelkomen

17. Achter de Wilgen, Hoefweg 229, (beide dagen)

Het is een tuin (4500m2 ) zonder grasveld en hagen. Midden in de tuin twee vijvers verbonden door een sloot. Een tuinhuisje, kasje en kleine kwekerij maken de tuin compleet. Door de grote variatie aan beplanting hebben wij heel veel bijen, insecten en vogels in de tuin.

 

Zoetermeer (nieuw)

 

 

18. Tuin Annette Doorn, Hebriden 64, (alleen zaterdag).

Ik woon in een nieuwbouwwijk (inmiddels 15 jaar oud) en heb van mijn voortuin 5x4 m2 een klein paradijsje gemaakt. Het hele jaar door is er van alles te beleven. Het is geen strak aangelegde tuin, maar meer een fijne plek om in te zitten en om in bezig te zijn.

19. Hilbert en Geertje van Essen, Havikveld 21 (alleen zaterdag).

Onze tuin is 20 meter diep, 10 meter vlak  en 10 meter op het talud van de Randstadrail. Vanuit de huiskamer hebben we zicht op het talud. Wil je eens zien hoe de randstadrail in onze achtertuin rijdt ben je van harte welkom. En we houden ons aanbevolen voor tips 

20. Buurttuin Zoete Aarde,

Broekwegzijde 195, Zoetermeer (beide dagen)

Het is een oude appelboomgaard die door de buurt is omgetoverd tot het groene hart van de Leyens. In de Bloemenpluktuin kun je je eigen boeket plukken, er zijn allerlei groentetuinen waaruit de oogst verkocht wordt. Een speeltuintje met zandbak, schommels en glijbaan voor de kleintjes en een terras waar koffie en thee geserveerd wordt. 

21. Cor Ramkema, Bisschopsberg 6, 2716 EL  Zoetermeer (beide dagen).                                         

35 jaar oude tuin van 1000m2 ontworpen door Jan Harberts. Tussen terras en de achtertuin, twee grote vijvers en de vrije diagonalen van NW en ZO geven ruimte aan de tuin.
De beplanting bestaat uit (oude)bomen, struiken en vaste planten, waaronder een atlasceder van 50 jaar oud en enkele zeer grote hosta’s.
Het grasveld in het midden bestaat niet uit gras maar voornamelijk uit Brunel.